Sunday 6 March 2016

5. March

V soboto, 5. marca smo se Jon, Nejc in Mitja odpravili na dopoldanski obisk barja. Vreme je bilo oblačno, občasno je rahlo deževalo. Temperature so bile okoli 5°C. Na območju med Igom in Škofljico so peli rumeni strnadi Emberiza citrinella, prosniki Saxicola torquatus ter taščice Erithacus rubecula. Selili so se poljski škrjanci Alauda arvensis, trstni strnadi Emberiza shoeniclus ter travniške cipe Anthus pratensis. Pri izviru so lovili trije pepelasti lunji Circus cyaneus ter dve kanji Buteo buteo. V strugi Iščice so počivali kormorani Phalacrocorax carbo ter mlakarice Anas platyrhynchos.
Pri Partah nas je presenetila velika jata, okoli 250 škorcev Sturnus vulgaris med katerimi je bilo 26 prib Vanellus vanellus. Območje je preletel tudi svatujoči veliki škurh Numenius arquata, na grmu pa je sedel veliki srakoper Lanius excubitor. Nekaj sto metrov severno od Iga se je na grmu ustavila selitvena jata 6 velikih strnadov Emberiza calandra. 
Na poti do Iškega Morosta smo opazili veliko skupino velikih belih čapelj Ardea alba. Med njimi smo našli veliko belo čapljo podvrste modesta. V okolici rezervata smo našli počivajočo jato 32 žerjavov Grus grus. V mejici smo opazili še dva vrbja kovačka Phylloscopus collybita in stržka Troglodytes troglodytes ter slišali pivko Picus canus. Na travniku sta dva krokarja Corvus corax jedla mrhovino.
Ob cesti Podkraj-Črna vas smo na poplavljenih površinah zabeležili 4 rumenonoge Larus michahellis in 3 rečne galebe Chroicocephalus ridibundus. Na njive vzhodno od ceste sta se spustili dve sivi gosi Anser anser.
Pri Strženu je na poplavljeni njivi počivala jatica cca. 30 prib. Čez nas je letelo okli 15 duplarjev Columba oenas. Na vodi je počival labod grbec Cygnus olor.


Part of the flock of 32 Cranes Grus grus


Male Yellowhammer Emberiza citrinella


Flock of migrating Corn Buntings Emberiza calandra


Eastern Great Egret Ardea alba modesta - size comparison


Male Hen Harrier Circus cyaneus


Eastern Great Egret 


Raven Corvus corax


Chifchaf Phylloscopus collybita


Eastern Great Egret and Cranes


Yellow-legged Gulls Larus michahellis


Black-headed Gulls Chroicocephalus ridibundus


Flock of Lapwings Vanellus vanellus at Stržen (by Mitja Denac)

Birders: Jon and Nejc Poljanec, Mitja Denac
Area between Škoflica and Podpeč

Mute Swan 1
Greylag 2
Mallard 20
Phaesant 3
Great Cormorant 1
Great Egret 41
Eastern Great Egret - ssp. modesta 1
Grey Heron 2
Hen Harrier 6
Buzzard 21
Kestrel 2
Crane 32
Lapwing 110
Great Curlew 2
Black-headed Gull 3
Yellow-legged Gull 4
Stock Dove 15
Wood Pigeon 1
Grey Woodpecker 1
Skylark 20
Meadow Pipit 5
Robin 1
Stonechat 5
Blackbird 2
Chifchaf 2
Wren 1
Great Grey Shrike 2
Raven 3
Hooded Crow 50
Starling 250
Reed Bunting 20
Yellowhammer 30
Corn Bunting 6

No comments:

Post a Comment